Pagina's

vrijdag 28 december 2007

de boerenkeuken van verguisd naar top

Keukenboeren doen goede zaken zo merkte ik onlangs bij het bezoek aan zo'n winkel. De keuken heeft een forse transitie doorgemaakt, zo meldt nu de kerstspecial van The Economist. Tot in het begin van de twintigste eeuw was de keuken rokerig, lawaaiierig en dus vooral ver weg gelegen van de woonkamer. Het liefst in de kelder of aan de achterkant van het huis, een plek voor de bedienden, en hooguit de vrouw des huizes als toezichthouder. We hebben het nu over dat smalle deel van de bevolking dat zich een keuken kon permiteren.

En nu is de keuken als open keuken de belangrijkste sociale plek in huis. Hele televisieseries zijn er in opgenomen, en niet alleen Desperate Housewives. En tot vreugde van de keukenboeren wordt er dus veel geld aan besteed.

De oorzaak van dit alles: de arbeidsproductiviteit waardoor de bediende te duur werd en buiten de deur werd gezet. Begin van de vorige eeuw werd de keuken dan ook in een rondje Taylorisme met wetenschappelijke precisie op basis van tijdstudies herontworpen. Formica [overigens een spinn off van Westinghouse uit 1913 van een paar ingenieurs die een plastic vervanger van mica hadden gevonden, zo meldt de wiki] deed in de buitenwijken bij de toegenomen welvaart na de tweede wereldoorlog de finishing touch.
Werkende moeders wilden geen service area meer waar ze waren afgescheiden van de rest van het gezin, maar trokken het gezin de keuken in. Open (family) space. De zogenaamde boerenkeuken werd populair: in 2004 bleek 41% van de Britten voorkeur te geven aan zo'n model met veel hout en terracotta. Maar 11% koos voor het designermodel.

Intussen gaat het wereldwijd uitstekend met Europese keukenverkopers, van IKEA tot Bulthaup. Maar sommige markten blijven weerstand bieden. De chinezen wonen nog te klein voor een grote keuken en de wokbranders zonder goede afzuigkap houden het afgesloten keukenhoekje in stand. Ook de Fransen en Iberiers zien niet veel in de cuisine americaine.

Nieuwste trends: meer mannelijke trekken in de keuken (nu de man de keuken ingetrokken is moet hij nog aan de oven of de microwave, de broodbakmachine was het begin) en internet op de koelkastdeur. Persoonlijk hou ik het even op design in franse opstelling - zou dat bestaan?


The Economist: Kitchens: Downstairs, Upstairs 22.12.2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten