Pagina's

zaterdag 23 december 2006

Lijstje: foute kerst

Stichting Wakker Dier maakte een lijst van 10 foute, want dierenleed gerelateerde, kerstvleesgerechten en liet 500 Nederlanders de top 3 kiezen:
  1. foie gras (dwangvoedering met buis in strot),
  2. varkensvlees (van onverdoofd gecastreerde biggen),
  3. blank kalfsvlees (van kalf met bloedarmoede om vlees blank te houden),
  4. vis (die veelal levend van ingewanden wordt ontdaan; ‘gekaakt’),
  5. kip (is een plofkuiken die op slachtleeftijd van 6 weken 2 ½ kilo weegt),
  6. kalkoenfilet (van kalkoen met gewrichtsproblemen door snelle groei),
  7. eend (met duizenden in stallen zonder badwater),
  8. biefstuk (van rund in stal op betonvloer),
  9. konijn (uit draadgazen kooi, soort legbatterij voor konijnen) en
  10. reebout (uit bos geschoten).

Een van de meest onderschatte trends van deze tijd is de opwaardering van het dier, zo las ik elders. Het begon bij Darwin die liet zien dat de mens ook maar een onderdeel is van de Schepping. Laatste jaren wordt steeds duidelijker dat menselijk gedrag ook een sterk fysieke (hersen-gerelateerde) achtergrond heeft. Het leerstuk van de 'vrije wil' kraakt, zo meldt The Economist in haar kersteditie. Veel diersoorten blijken menselijk gedrag te vertonen, en zijn intelligenter dan we dachten. Deze trend stopt dus niet bij de kamerzetels voor de Partij voor de Dieren.

Ik wens u een prettige en smakelijke kerst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten