Pagina's

woensdag 29 mei 2024

het rode douceurtje

 Het hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet roept natuurlijk allerlei discussie op. Zoals over het idee om in  2027 (als het kabinet er dan nog zit) de rode diesel voor de landbouw weer in te voeren. volgens sommigen een beloning voor protest, volgens anderen zijn loonwerkers ook veel voor niet-boeren aan de slag en hoe doe je dat dan weer, en nog meer beren. In de NRC noemde oud-collega Petra Berkhout het een "douceurtje" , wat in de kop van het artikel terecht kwam en in WNL op Zondag nam Cees Veerman dat over. Een mooie Van-Agtiaanse uitdrukking.

Interessanter vond ik de historie van de rode diesel, die NRC journalist Hans Steketee voor het artikel uitzocht. Het systeem van brandstofaccijns bestaat sinds het begin van vorige eeuw. De Britten begonnen er in 1909 mee om het wegenonderhoud te betalen. In de crisisjaren 30 introduceerde de VS de rode diesel. Argument was dat de boeren met hun tractoren geen gebruik maakten van de openbare weg en dat dus diesel (gasolie) voor hen een onterecht doelheffing zou zijn. En dus kwam er in 1932 vrijstelling. Onbelast diesel kreeg een kleurtje (cherry red) en die 'off-road' diesel mocht niet in je tank zitten als je op de openbare weg reed.. Dat wilde men in andere landen ook wel. Grappig is dat sommige landen andere kleuren gebruiken:  groen in Ierland (ideetje voor de BBB?) en blauw in Portugal. Wij kenden het systeem tussen 1962 (voor die tijd was het aantal tractoren ook te overzien) en 2013. En het bestaat nog voor de binnenvaart en de visserij door internationale verdragen. Zoals sommige boeren nog weten, moet je de verleiding weerstaan om het toch een keertje in je auto te gooien. Er wordt ook een gele marker aan toegevoegd die ook na het verbruiken van de rode diesel in je tank achterblijft en het voor de douane makkelijk maakt te zien dat je een keer in de fout bent geweest. 

Bron: Hans Steketee: Een 'douceurtje' voor de boeren in: NRC zaterdag 25 mei 2024



zondag 26 mei 2024

Slakken

 


Op verzoek aandacht voor de slakkencrisis. Het haalde al het journaal. De zachte winter en het natte voorjaar leiden tot een explosie van slakken met bijbehorende schade aan de tuin. Op de foto een voederplek: concentratie van activiteiten leidt tot minder milieuschade elders. 

maandag 20 mei 2024

Toekomst-dialoog

 Eerder meldde ik al dat ik de Strategic Dialogue on the Future of Agriculture had toegesproken en gaf ik een link naar de sheets. De voorzitter prof. Strohschneider suggereerde me de sheets uit te werken in een tekst aan de hand van de vragen van Von der Leyen aan de dialoog. Dat deed ik en eerder stuurde ik ze naar Brussel. In het kader van de transparantie en discussie heb ik het stuk op LinkedIn online gezet/ 

zondag 19 mei 2024

Bentley als naangever

Nog een aanvulling op de Clerihew: dat er geen Nederlandse naam is komt vermoedelijk omdat hij vernoemd is naar de uitvinder: E. Clarihew Bentley  - zo lees ik in Margaret Visser's Much depends on dinner. 

dinsdag 14 mei 2024

Nog een clerihew

Ik beloofde gisteren ook een clerihew in het Nederlands. Bij deze:

Hendrik Koekoek

had geen echte boer-look

Tenzij hij in de Tweede Kamer sprak

En voor het platteland een lansje brak

maandag 13 mei 2024

Clerihew

In de categorie van het lichte vers bestaat de Clerihew. Ik had er nooit van gehoord, kwam het dit weekend tegen in een ouder boek van Mark Kurlansky (Salt). Een simpel gedichtje op een persoon in een aabb rijmschema. De wiki geeft de regels en geen Nederlandse naam. Wel een voorbeeld van drs. P.  Zie alhier. 

Omdat ik in het Engels las, maakte ik gemakkelijk ook mijn eerste in het Engels:

Alexander Graham Bell

used engineering well

he never had to feel alone

after inventing the telephone. 


Morgen eentje in het Nederlands

zaterdag 11 mei 2024

Zo kan het ook

Afgelopen dagen grasduinde ik door het boekje Zo kan het ook van Appelman, Langndijk en Van der Leest. Het dateert uit 2020 en laat zien hoe je je door de natuur kunt laten inspireren in design. Biomimicry heet dat, maar die term wordt vermeden. Het boekje heeft zeer fraai fotowerk dat je steeds weer aanzet een stukje te lezen. Ik kreeg het boek mee toen ik er eentje van de leestafel bij Vroege Vogels mocht uitzoeken. Niet alles lijkt me nastrevenswaardig of als eerste belangrijk (waarom zou je na 600 jaar granen uit Oost-Europa, ze nu in de buurt moeten telen?) maar verder is het een hoopgevend boekje: er is nog veel innovatie mogelijk. 

dinsdag 7 mei 2024

Digitaliering van het boerderijkantoor

 


Vers van de pers: ons laatste artikel uit het MEF4CAP project over digitalisering van het farm office. Open access in EuroChoices, alhier.

donderdag 2 mei 2024

Saeftinghe

 We genoten gisteren van een excursie van het Zeeuws Landschap door het Verdronken land van Saeftinghe. We struinden over de schorren en door de geulen met de slikken. Een mooie ervaring met geweldig zomerweer.  Een aanrader.

En na afloop prikten we een vorkje bij Napoleon in Hulst. Een mooi visrestaurant dat op deze Belgendag (zoals 1 mei daar blijkbaar bekend staat) open was. De 1-mei viering was ons al opgevallen doordat de weg door de haven van Antwerpen zeer stil was, voor wie Doel als doel had. Voortreffelijke oesters daar in Hulst.